DWT Online – “De dood van Myles moet niet zonder betekenis zijn.” Dat zegt Robin Cheu Choi die op 19 mei zijn pasgeboren zoon verloor. In naam van hem hebben Cheu Choi en vriendin een fonds opgezet om de kinderzorg in Suriname te ondersteunen. Myles is op 15 mei geboren, maar al gauw traden er complicaties op waarbij er extra kinderzorg aan te pas kwam. Nog steeds machteloos vertelt de vader: “Wij wisten al dat de kinderzorg zich in een kritieke toestand bevond op dat moment … .”
Maar dat hij er rechtstreeks mee zou worden geconfronteerd had hij niet kunnen vermoeden. “Bij zowel Diakonessenhuis als Academisch Ziekenhuis werden we geconfronteerd met ontbrekende middelen en apparaten die vooral bij premature baby’s hard nodig zijn”, deelt de vader zijn pijnlijke ervaring. Cheu Choi durft niet te zeggen dat door de erbarmelijke situatie van de kindergeneeskunde op dat moment hij zijn zoon heeft verloren. Daar heeft hij het harde bewijs niet voor. Maar in plaats van een zondebok te zoeken, koos de vader ervoor samen met de moeder een fonds op te zetten, “want de dood van Myles moet niet zonder betekenis zijn”, klinkt het overtuigend.
Hij voelde zich geroepen om te helpen met het werven van fondsen voor de kinderzorg. “Gewoon omdat het oneerlijk is naar de kindjes toe die niks te maken hebben met de situatie, maar de nodige zorg ontberen. We hebben gedreven zorgpersoneel en specialisten aangetroffen die zich boven het maximale inzetten voor hun patiënten.” Cheu Choi, die intussen donaties van familie, vrienden en zelfs zakenrelaties heeft ontvangen, doet dat tot 14 juni. “We willen zo helpen om levens te redden want de artsen zetten zich echt in.” Net als deze vader en moeder zijn er ook anderen binnen de samenleving die het zich lot van de kinderzorg aantrekken. “We hadden gehoopt op hulp, maar hadden niet verwacht dat het zo overweldigend zou zijn”, reageert Margary Muringen, kinderarts én voorzitter van de Vakgroep Kindergeneeskunde in Suriname……